Recept na kváskový chlieb

Kváskový chlieb
Kváskový chlieb

Príprava štartéra

Ingrediencie:

  1. 80g ražnej celozrnej múky
  2. 100ml vody
  3. 1/2 Pl materského kvásku

Postup:

  1. Suroviny zmiešame spolu v miske, ktorú prekryjeme fóliou alebo iným nepriedušným materiálom.
  2. Obsah misky necháme pri izbovej teplote odstáť 9 až 12 hodín alebo do zdvojnásobenia objemu.

Pečenie chleba

Ingrediencie:

  1. 400g pšeničnej chlebovej múky
  2. 230ml vody
  3. 2 čl soli

Postup:

  1. Do misky s vykvaseným štartérom navážime múku, vodu a pridáme soľ. V miske vymiesime cesto (robotom, mixérom alebo ručne) tak, aby sa odliepalo od stien misy aj od ruky. Cesto prekryjeme fóliou a necháme na linke stáť. Kvások prekvasí cesto.
  2. Po 1,5 hodine kvasenia cesto premiesime len toľko, aby sme z neho vypudili bublinky. Necháme 1,5 hodiny oddychovať. Cesto bude rásť a zvyšovať svoj objem.
  3. Následne si pomúčime pracovnú dosku pšeničnou chlebovou múkou. Prekvasené cesto vyklopíme pomocou stierky na cesto (alebo aj rukami) na pripravenú dosku. Pommúčime si trošku ruky a cesto preložíme na polovicu z každej strany.
  4. Cesto premiesime trochu v rukách a všetky spoje cesta dáme na jedno miesto-na spodok bochníku. Tak chlieb nebude v spojoch praskať, keď bude v rúre rásť.
  5. Vytvarované cesto dáme do ošatky vysypanej zemiakovým škrobom. Cesto v ošatke prekryjeme fóliou a necháme finálne kvasiť pri izbovej teplote. Cesto má zdvojnásobiť svoj objem. Následne je správne vykvasený a pripravený na pečenie.
  6. Zapneme rúru a hneď od začiatku zohrievania umiestnime do stredu rúry plech, na ktorom budeme piecť a na dno rúry dáme starší plech alebo nádobu, do ktorej budeme liať neskôr vodu. Rúru necháme rozohriať aj s plechmi na 250 C.
  7. Keď máme rúru pripravenú, cesto vyklopíme z ošatky/misky na papier na pečenie.
  8. Cesto na papieri na pečenie prenesieme do rúry na plech. Pečieme 10 minút na 250 C.
  9. Následne po 10 minútach pečenia dvierka rúry otvoríme, vyberieme plech s vodou a teplotu stiahneme na 200 C. Už teraz vidíme, ako bude chlieb vyzerať po upečení.
  10. Chlieb po upečení vytiahneme z rúry, zaklopeme naň zospodu a ak je zvuk zaklopania dutý, chlieb je prepečený. V prípade, že zvuk dutý ešte nie je, chlieb vrátime do rúry a ešte pečieme pár minút.
  11. Upečený kváskový chlieb dáme na mriežku a necháme voľne vychladnúť.