všeobecné informácie
Cestoviny talianska výslovnosť: [ˈpasta]) je taliansky druh jedla, ktorý sa zvyčajne vyrába z nekvaseného cesta z pšeničnej múky zmiešanej s vodou alebo vajcami a ktoré sa tvaruje na listy alebo iné tvary, potom varením alebo pečeníu. Cestoviny sú základné jedlo talianskej kuchyne.
krátka historia cestovín
Vznik cestovín sa datuje do doby pred našim letopočtom. Prvé zmienky pochádzajú zo Starovekého Grécka, kde koláčové cesto usušili na slnku, potom natrhali na kúsky a uvarili. Rimania tento nápad zdokonalili tým, že cesto nakrájali na rovnaké pásiky, ktoré nazývali laganon, čo zrejme súvisí s dnešným názvom lasagne. Prvé cestoviny sa vyrábali doma. Prvé továrne na cestoviny začali vznikať až v 17. storočí v Taliansku.